El cicle de concerts Música al claustre acull enguany l’activitat musical a l’espai barroc i acústicament privilegiat de la Casa de Convalescència, seu de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). La iniciativa d’aquest cicle va sorgir fa uns quants anys del desig de recuperar la tradició musical que acompanyava les activitats de les antigues acadèmies de Barcelona. El cicle compta amb la col·laboració del Museu de la Música de Barcelona, que cedeix instruments d’època, que confereixen més autenticitat a la interpretació de les obres històriques que sentirem en aquest espai privilegiat.

No es tracta d’un festival més, sinó de la voluntat de reconèixer i gaudir de la riquesa cultural i artística de la tradició musical catalana, en un projecte que reforça i permet compartir la nostra identitat amb la d’altres comunitats. El cicle d’aquest any ens convida a escoltar les obres d’alguns compositors catalans que des del Renaixement fins al Barroc van mantenir la qualitat de les seves composicions en l’àmbit internacional i que encara avui ens emocionen amb la seva transtemporalitat, que ens facilita un accés actualitzat a nous mons poètics i sonors.

Les agrupacions vocals i instrumentals que als segles XVI i XVII conrearen la polifonia de les obres del Renaixement van establir les bases per al nou canvi expressiu que va suposar l’estil barroc. Els nostres compositors d’aquestes èpoques van impulsar i col·laborar en aquesta evolució, amb les seves composicions i amb el desenvolupament de noves tècniques instrumentals d’execució.

En la recuperació d’aquest magnífic patrimoni musical, Catalunya ha estat capdavantera des de principis del segle XX, en què el violoncel·lista Pau Casals, a qui dediquem un homenatge especial en aquest cicle, va ser un dels grans recuperadors dels repertoris barrocs, essent un referent estètic i artístic, i fent-ne una difusió mundial. Avui els nostres grups i solistes continuen explorant aquestes tècniques i repertoris, dels quals en podrem escoltar obres emocionants, encara que massa sovint poc programades.

El musicòleg i intèrpret, senyor Romà Escalas i Llimona, membre de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC, és el director del cicle.

JOSEP ENRIC LLEBOT I RABAGLIATI
Secretari general de l’IEC