Imatge de la portada: Dibuix del Trio Pedrell (cedit pel Trio Pedrell).

Música al claustre de l’IEC

 

Els concerts del cicle Música al claustre de l’IEC d’enguany mostren i resumeixen la participació històrica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) en la recuperació del llenguatge musical com a patrimoni sonor de Catalunya.

En el primer concert, el grup Windu ens ofereix un repertori sorgit de la interpretació creativa dels músics, al voltant d’una nova experiència a partir de la interpretació del repertori històric mitjançant nous recursos expressius, que són fruit de l’ús dels mitjans acústics i escènics actuals.

El segon concert està dedicat a Felip Pedrell (1841-1922). Aquest any se celebra el centè aniversari de la seva mort i del generós llegat que va deixar a la nostra institució. El llegat d’aquest músic i investigador va situar l’IEC en la línia de més qualitat i exigència de la recerca musical europea. La seva producció ha impulsat la recerca musicològica catalana des del segle xx fins a l’actualitat.

Clourà el cicle el concert a càrrec de La Companyia Musical, que interpretarà obres recuperades —i publicades darrerament— del patrimoni musical català, gràcies a l’impuls i la inspiració de la Societat Catalana de Musicologia, filial de l’IEC. Aquestes obres ens permeten gaudir de la creativitat interpretativa des de la perspectiva de la recerca i l’estudi de la comunicació musical de cada època.

Per molts anys!

Romà Escalas

8 de setembre de 2022
Pati de la Casa de Convalescència

WIND – A LA RECERCA DEL VENT

Eva Jornet, Marcel Leal, Iris Mañà i Eloi Fuguet, flautistes de bec

Iban Beltran, direcció escènica
Oriol Ibàñez,
disseny de llums i tècnic de so
Marcel Leal,
disseny de vídeo i so
Esther Chércoles,
disseny de vestuari
Ana Pérez,
coreografies
Àlex Martín,
creació i disseny de so
Martí Selga,
enginyer de so
Òscar Dalmau,
veu en off

Wind és un espectacle poètic, un viatge oníric i musical per les diferents manifestacions del vent que es produeixen en el nostre planeta, ja siguin ocasionades per l’home o bé per la natura mateixa. Wind és un vol concert en què el públic que entra a l’auditori ho fa convertit en un passatger que s’embarca en aquest particular viatge guiat pels membres de Windu i les seves flautes de bec. Els intèrprets músics guien i acompanyen el públic com a hostes d’aquest vol en què l’audiència participa en un viatge sensorial incomparable ple de textures i d’atmosferes.
Des de la senzillesa de la seva escenografia, l’obra es desdobla en una multitud d’experiències multifactorials en què les projeccions en directe i els moviments coreogràfics es conjuguen perfectament al costat de la música clàssica, que en construeix l’estructura. El repertori inclou temes de G. P. Telemann, S. Rakhmàninov, J. S. Bach, D. Botri o D. Castello.
Un cop més, els músics de Windu deixen de ser únicament intèrprets i esdevenen performers que interactuen amb el públic a través d’un conjunt de recursos escènics que converteixen aquest concert viatge en un espectacle total del qual el vent és el protagonista.
A Wind ens centrem en un element no humà però que ens és molt proper: el vent. És el vent que acompanya les nostres vides quotidianes: el moviment de la roba estesa a la teulada, el vol de l’estel d’un nen, l’onatge del mar, el gir dels molins de vent, els remolins de la boira… i, és clar, el so de la música que emet i dona vida al nostre instrument: la flauta de bec. Windu va a la recerca del vent…
Comença l’aventura!

PROGRAMA:

Take Five – Dave Brubeck (1920-2012)
I continenti (North America) Jan Van der Roost (1956- )
Sonata XVI – Dario Castello (1590-1630)
Folias galegas – Santiago de Múrcia (1673-1739)
Canarios – Gaspar Sanz (1640-1710)
Ricercada – Diego Ortiz (1510-1570)
I continenti (South America)
I continenti (Oceania)Jan Van der Roost (1956- )
La rosa dels vents (Migjorn) – Romà Escalas (1945- )
Passacaglia, en do menor, BWV 582 – Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Türkischer HummelflugJan van Landeghem (1954- )
The TemporiserRobert Johnson (1583-1633)
Pastime with Good Company  – Enric VIII (1491-1547)
Bogoródtse Djovo – Serguei Rakhmàninov (1873-1943)
Quartet en re menor (allegro) de la Tafelmusik – Georg Philipp Telemann (1681-1767)
I surrender – Dela Botri

  •  

 

16 de setembre de 2022
Pati de la Casa de Convalescència

HOMENATGE A FELIP PEDRELL
EN EL CENTENARI DE LA SEVA MORT

Trio Pedrell

Christian Torres, violí
Oscar Alabau,
violoncel
Jordi Humet,
piano

El Trio Pedrell celebra durant aquest 2022 els seus deu anys de trajectòria coincidint amb el centenari de la mort de Felip Pedrell. Format com a conjunt en el Màster de música de cambra de la Hochschule für Musik, Theater und Medien de Hannover amb el professor Markus Becker, el Trio Pedrell acumula guardons importants a escala nacional i internacional.
Durant aquests deu anys ha dut a terme un treball constant d’aprofundiment en el repertori per a trio amb piano, sempre amb l’objectiu compartit de presentar la música del passat al públic d’avui fent-ne una lectura contemporània, honesta i apassionada. El seu repertori inclou autors que van des del classicisme fins als compositors actuals i presta una especial atenció al patrimoni musical de Catalunya i Espanya. Han actuat en sales com l’Auditori de Barcelona o l’Auditorio Nacional de Madrid i han estat convidats a fer concerts arreu d’Espanya, Alemanya i la Xina.
Actualment el formen Christian Torres (violí), Oscar Alabau (violoncel) i Jordi Humet (piano)

PROGRAMA:

1a part

Nocturns op. 55 – Felip Pedrell (1841-1922)

  • Lento


Trio op. 50 en do major 
Enric Granados (1841-1922)

  • Poco allegro con espressione
  • Scherzo: Vivace molto
  • Duetto: Andante con sentimento
  • Allegro final: Allegro molto

2a part

Trio op. 49 en re menor (30 min) – Felix Mendelssohn (1809-1847)

  • Molto allegro agitato
  • Andante con moto tranquillo
  • Scherzo: Leggiero e vivace
  • Finale: Allegro assai appassionato


Nocturns op. 55
– Felip Pedrell (1841-1922)

  • Andante poco lento

 


 

28 de setembre de 2022
Pati de la Casa de Convalescència

VEUS I INSTRUMENTS D’ÈPOCA.
LA INTERPRETACIÓ CREATIVA

La Companyia Musical

Maria Mauri, Brenda Sara, M. Candela Scalabrinisoprano
Mercè Bruguera, Mariona Llobera alto
Martí Doñate, Ferran Mitjans tenor
Néstor Pindado baix
Maria Crisolbaixó
Arnau Farréorgue
Josep Cabrédirecció

Josep Cabré és un músic amb una sòlida i dilatada carrera artística en l’àmbit de la interpretació de la música antiga. Nascut el 1956 a Barcelona, on va iniciar els seus estudis, es va formar a la Schola Cantorum de la Musik Akademie de Basilea i a París.
Ha col·laborat amb els conjunts més prestigiosos dedicats a la interpretació històrica, com Hespèrion XX, l’Ensemble Organum o La Chapelle Royale. Una de les fites que més l’ha consagrat com a intèrpret ha estat la fundació del quartet vocal La Colombina, en el qual ha desenvolupat bona part de la seva activitat concertística i discogràfica, gràcies a la qual ha obtingut diversos reconeixements, com el Grand Prix de la Nouvelle Académie du Disque 1995-96 pel disc La Justa.
Amb el nom de La Companyia Musical, Cabré va fundar una agrupació que vol ser el punt de trobada de músics i cantants d’orígens i experiències diverses per a compartir la pràctica musical al voltant de la música del Renaixement
i del Barroc.
Des dels inicis de l’agrupació (1992), La Companyia Musical s’ha consolidat com un conjunt de cambra amb efectius variables amb els quals desenvolupar la pràctica en concerts i enregistraments de repertoris poc o mal coneguts, cosa que ha estat possible gràcies a les darreres investigacions musicològiques.
El compromís d’instrumentistes i cantaires, la complicitat amb el seu germà —el musicòleg Bernat Cabré— i el seu esforç en l’estudi i la transcripció d’obres inèdites de l’àmbit hispànic han permès iniciar un nou capítol de recuperació de patrimoni musical que vol combinar els repertoris inèdits, de músiques acabades de transcriure, amb obres del repertori més reconegut de la música i els autors dels segles XVI i XVII.
Amb aquesta divisa, La Companyia Musical ha actuat aquests darrers anys al Festival de Música Religiosa de Vic, al Festival de Pasqua de Cervera, al Festival de Música Antiga dels Pirineus i al festival Musique en Catalogne romane al Rosselló (França). També ho ha fet en el III Cicle de Música Històrica i Patrimoni de Barcelona Ars Longa, al Festival de Musique Ancienne de Maguelone (França) i fins a dues vegades al prestigiós festival Oude Muziek d’Utrecht (Països Baixos).

PROGRAMA:

Ad matutinum

  • Lectio: Manus tuæ, a vuit veus  – Josep Reig (1595-1674)
  • Responsorium: Domine quando veneris, a quatre veus – Francesc Soler (c.1645-1688)
  • Absolutio: Memento mei, a vuit veus Joan March (1582-1658)

Ad vesperas

  • Antiphona: Ego sum resurrectio et vita, Cant pla
  • Canticum: Magnificat, a vuit veus –  Miquel Rosquelles (?-1684)

Ad missam

  • Missa pro defunctis, a vuit veus – Joan March (1582-1658)

I. Introitus: Requiem æternam
II. Kyrie eleison
III. Graduale: Requiem æternam
IV. Offertorium: Domine Jesu Christe
V. Sanctus-Benedictus
VI. Agnus Dei
VII. Communio: Lux æterna

  • Absolutio super tumulum
  • Libera me, a vuit veus  – Josep Reig (1595-1674)