23 de setembre, 19.30 h. Pati de la Casa de Convalescència
150è aniversari de Matilde Escalas i Xameni (Palma, 1870-1936)
David Alegret, tenor
Albert Guinovart, piano
PROGRAMA
Matilde Escalas (1870-1936)
-
- Brumes (piano sol)
- Hora baixa, text de Matilde Escalas
- La flor del lliri, text de Frederic Soler
- Nocturn, text de Miquel dels Sants Oliver
- Vals de Stan-ley (piano sol)
Enric Morera (1865-1942)
-
- Dues «cançons de carrer» amb textos de Josep M. de Sagarra (1894-1961)
- Ai Margarida
- Clavell del balcó
- Dues «cançons de carrer» amb textos de Josep M. de Sagarra (1894-1961)
Albert Guinovart (1962- )
-
- Nocturn a Eulàlia (piano sol)
- T’estim, text de Manuel Forcano
- Els somnis, Sobre tres poemes de Josep Carner (1884-1970) (estrena a la ciutat de Barcelona):
- He somiat que dins de la mar nocturna…
- He somiat que a l’hora matutina…
- He somiat com en la via clara
- Paràfrasi sobre «La Camperola» d’Eduard Toldrà (piano sol)
Eduard Toldrà (1895-1962)
-
- Cinc cançons sobre poemes de Josep Carner (1884-1970)
- Els obercocs i les petites collidores
- Cançó incerta
- Menta i farigola
- Recança
- Canticel
- Cinc cançons sobre poemes de Josep Carner (1884-1970)
David Alegret, tenor
David Alegret, nascut a Barcelona, inicia la formació musical al Conservatori Municipal de Música d’aquesta ciutat, on rep classes del contratenor Xavier Torra, alhora que cursa la carrera de medicina a la Universitat de Barcelona. Posteriorment, acaba els estudis de cant a la Musik Akademie de Basilea, amb el baríton Kurt Widmer.
Considerat un dels millors tenors liricolleugers de l’actualitat, és especialista en el repertori operístic de Rossini i Mozart, i interpreta, també, peces simfòniques de compositors com ara Monteverdi i Honegger i, principalment, de Bach, Händel, Mozart, Mendelssohn i Haydn. Entre els molts personatges d’òpera que ha interpretat hi ha, entre d’altres, els de Jaquino (Fidelio, de Rossini), Ferrando (Così fan tutte, de Mozart), Nemorino (L’elisir d’amore, de Donizetti) i Goffredo (Rinaldo, de Händel).
Com a recitalista, compta amb un ampli repertori, en el qual destaquen el lied alemany —amb cançons de Beethoven, Schubert, Schumann i Strauss, entre d’altres— i la cançó catalana —amb composicions de, per exemple, Toldrà, Morera i Mompou—, així com peces de música espanyola —de mestres com ara Granados, Turina o Falla— i italiana —de Bellini, Donizetti i Rossini, entre altres autors.
Des que debutà, l’any 2004, ha actuat en els escenaris europeus més importants, com el Gran Teatre del Liceu, l’Òpera de Viena, l’Òpera de Zuric, el Palau de la Música Catalana o el Teatro Real de Madrid, i ha treballat amb un bon nombre de músics de reconegut prestigi internacional, entre els quals destaquen Fabio Luisi, Sebasitan Weigle, Josep Pons, Antoni Ros-Marbà, Jordi Savall, Jesús López Cobos o Mark Minkowski.
Albert Guinovart, piano
Albert Guinovart és pianista i compositor. Es va formar com a músic al Conservatori Municipal de Música de Barcelona, la seva ciutat natal, i va completar els estudis de piano a Londres, amb la pianista i pedagoga italiana Maria Curcio.
Ha tocat amb orquestres d’anomenada internacional —com ara l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, la Simfònica de Madrid, la Filharmònica de Hèlsinki o la Sydney Festival Orchestra—, i ha estat dirigit per Daniel Cohen, Edmon Colomer, Lawrence Foster, Christopher Hogwood i Josep Pons, entre molts altres directors d’un gran prestigi.
Com a solista, en els seus recitals interpreta tant obres pròpies com d’altres de romàntiques i clàssiques. D’altra banda, ha enregistrat diversos discos com a compositor i, també, com a pianista, interpretant obres de Turina, Granados i Albéniz, entre d’altres.
Entre les obres que ha compost figuren musicals tan coneguts com Mar i cel (1988, 2004 i 2014), guardonada l’any 2006 amb el Premi Max a la millor composició; Flor de nit (1992 i 2014); Paradís (2005), i A la toscana i La vampira del Raval, per les quals va rebre el Premi Butaca al millor compositor els anys 2008 i 2012, respectivament. Així mateix, és autor de bandes sonores per a pel·lícules, de sintonies per a sèries televisives i de peces musicals per a muntatges teatrals i esdeveniments esportius i culturals.
És professor d’orquestració i composició a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), des de l’any 2002, i acadèmic numerari de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, des del 2014, any en què va guanyar el Premi Ciutat de Barcelona de música.