22 d’octubre, 19.30 h. Pati de la Casa de Convalescència

Miscel·lània de temes clàssics i de temes contemporanis —originals o transcrits— compostos per dones.

Pilar Bayer Isant, piano

 

PROGRAMA

s. XVIII-XIX

 

Hélène de Montgéroult (1764-1836)

Part de la Sonata n. 7:

      • Adagio non tropo
      • Allegro assai

Fanny Mendelssohn-Hensel (1805-1847)

Lied für Pianoforte n. 3

Clara Schumann (1819-1896)

Polonaise in C major.

Warum willst du and’re fragen? (sobre un poema de Friedrich Rückert)

Wanda Landowska (1879-1959)

Waltz in E minor

s. XX

 

Mary Lou Williams (1910-1981)

Humoreske (sobre un tema d’Antonín Dvorák)

In a mist (sobre un tema de Bix Beiderbecke)

Lullaby in rhythm (sobre un tema de Benny Goodman)

Carla Bley (1938- )

Ida Lupino

Chabuca Granda (1920-1983)

La flor de la canela

Violeta Parra (1917-1967)

Gracias a la vida

 Isolina Carrillo (1907-1996)

Dos gardenias

s. XXI

 

Ariadna Cabiró Berenguer (1984- )

Totes soc jo

Mercè Torrents Turmo (1930-2018)

Escenes de Tapís (sobre poemes de David Jou)

Aquells mots de foc i cendra

Pensament d’enamorat

Rosalia Vila Tobella (1993- )

Malamente

 


 

Pilar Bayer Isant (Barcelona, 1946). En l’actualitat és catedràtica emèrita d’àlgebra de la Universitat de Barcelona. Rebé les primeres lliçons de música de la mà del seu pare, Marcel·lí Bayer Gaspà (1898-1977), violinista i saxofonista. En la seva etapa formativa simultaniejà els estudis de matemàtiques amb els de música. L’any 1967 obtingué el títol de professora de piano al Conservatori Municipal de Música de Barcelona i l’any 1968, el de llicenciada en matemàtiques per la Universitat de Barcelona (UB). Es doctorà en matemàtiques a la UB l’any 1975 i obtingué la càtedra d’àlgebra d’aquesta universitat l’any 1982. Ha estat professora de matemàtiques a la UB, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Cantàbria, així com a les universitats alemanyes de Ratisbona i de Göttingen. És acadèmica numerària de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals de Madrid, de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona i de la Reial Acadèmia Europea de Doctors. Així mateix, és membre emèrita de l’IEC, adscrita a la Secció de Ciències i Tecnologia.

Com a matemàtica, la seva tasca investigadora se centra en el camp de la teoria de nombres. És autora de nombroses publicacions científiques i de diversos llibres, que versen sobre equacions diofantines, cossos de nombres, corbes modulars, corbes de Shimura i funcions automorfes. Ha impartit més d’un centenar de conferències especialitzades en universitats i centres de recerca, nacionals i internacionals, i ha dirigit nombrosos projectes de recerca i quinze tesis doctorals (www.ub.edu/tn/personal/bayer.php). Ha estat distingida amb la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic (1998), el Premi Serra d’Or de Recerca (2013) i la Medalla de la Xarxa Vives d’Universitats (2015), entre altres guardons.

Com a «matemàtica que toca el piano», ha col·laborat en diverses ocasions en esdeveniments acadèmics musicals, ja sigui com a solista o com a pianista acompanyant.

Aquest concert ha estat organitzat en col·laboració amb l’Academia Europaea – Barcelona Knowledge Hub.