17 de juliol de 2019 a les 20.30 hores. Pati de la Casa de Convalescència

  • Oscar Alabau, violoncel
  • Ricard Rovirosa, piano*

PROGRAMA

JOHANN SABASTIAN BACH (1685-1750)
Suite núm. 3, per a violoncel sol, BWV 1009 en do major
GASPAR CASSADÓ (1897-1966)
Suite per a violoncel sol
CLAUDE DEBUSSY (1862-1918)
Sonata per a violoncel i piano
ROBERT SCHUMANN (1810-1856)
Adagio i allegro per a violoncel i piano

NOTES AL PROGRAMA

Aquest concert ha estat programat en homenatge a Pau Casals, violoncel·lista, nascut el 1876 al Vendrell i mort el 1973 a San Juan de Puerto Rico. Fins al 1936 va ser un dels músics residents a Catalunya de fama mundial més reconeguda, com a intèrpret, director d’orquestra i compositor, però quan les tropes de Franco ocuparen Barcelona es va veure obligat a exiliar-se a París, a Prada i, finalment, el

1940 a Puerto Rico. Malgrat les circumstàncies adverses que va haver de patir durant els anys d’exili, Casals no va defallir mai en la seva tasca musical i humana. Tots els músics del segle XXI li agraeixen i admiren el seu compromís en la projecció mundial del repertori barroc europeu i la tècnica moderna del violoncel.

* Fortepiano Érard (c. 1900) cedit pel Museu de la Música de Barcelona.

 

Oscar Alabau

Oscar Alabau neix a Barcelona el 1988. Inicia els estudis de violoncel amb el seu pare, Joaquim Alabau, i l’any 2006 ingressa a la Guildhall School of Music and Drama de Londres, on cursa estudis superiors. Finalitza el Soloist Artist Diploma amb una beca completa del Guildhall School Trust. Ha estat premiat en concursos internacionals com el Guilhermina Suggia International Cello Competition de Londres, les Joventuts Musicals de Vinaròs i ha guanyat premis com el Primer Palau, el Tillett Trust Young Artists’ Platform, el Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra i el Prince’s Prize a Londres. Ha participat en festivals internacionals com Gstaad, City of London Festival, IMS Prussia Cove a Cornwall, Encuentro de Música y Academia de Santander, Aspen Music Festival and School, etc. Ha compartit escenari amb músics com Janine Jansen, Eldar Nebolsin, Antonio Menéses, Wolfram Christ, Levon Chilingirian, Matthew Jones i Caroline Haffner.

Ha debutat amb molt d’èxit al Wigmore Hall de Londres i ha interpretat com a solista el concert d’Elgar a St. John’s Smith Square de Londres. Va ser artista resident a la Pedrera, on va oferir diferents recitals. També va estrenar una obra d’Albert Guinovart. Alabau és assistent de solista de l’Orquestra del Gran Teatre del Liceu de Barcelona.

 

Ricard Rovirosa

Ricard Rovirosa comença els estudis musicals amb el seu pare i amb Mercè Salietti. Als deu anys és acceptat a l’Escolania de Montserrat, on estudia piano amb Vicenç Prunés i orgue amb el pare abat Cassià M. Just. Continua els estudis a l’Escola de Música de Barcelona, on estudia amb María Luisa Reñaga i Albert Attenelle. Sis anys més tard, és acceptat a la Guildhall School of Music and Drama de Londres. Allà es gradua amb matrícula d’honor de la carrera superior de piano. Paral·lelament, obté matrícula d’honor pel seu màster de música de cambra a l’Escuela Reina Sofía de Madrid.

Ha guanyat el primer premi a l’Emanuel Piano Competition i també a l’Oxford Music Festival. L’any 2011, rep el Premi de la Crítica pel seu debut al Palau de la Música Catalana. Durant la seva carrera ha estat becat per la Guildhall School, l’Escuela Reina Sofía, Telefónica – O2, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Cultura. Els seus concerts a Catalunya, l’Estat espanyol, el Regne Unit, França, els Països Baixos, Finlàndia i els Estats Units han rebut crítiques excel·lents. L’any 2016 finalitza el seu primer enregistrament als estudis de gravació d’Abbey Road, on interpreta Nine pieces for Alec, de Paul Carroll. Ha tingut l’honor de tocar per a Sa Majestat la Reina Isabel II d’Anglaterra amb motiu del seu norantè aniversari. També ha estat enregistrat per la BBC, TV3, RTVE, CR, BTV i Classical Planet.